Törökország és a parlagi sas

Andris már egy előző bejegyzésben írt a törökországi parlagi sas kutatásokról és a 6. expedícióról, amin ő is részt vett. Idén tavasszal (2012) volt szerencsém – mivel Marci nem tudta vállalni az utat- újra csatlakozni a csapathoz és 9 napot eltölteni Törökországban, majd pedig egy pár napot Bulgáriában a BSPB-nek segédkezve.

A terv egyszerű volt: a bolgárok által műholdas jeladóval ellátott fiatalok adatai által “kirajzolt” új területek felderítése volt. Az egyik legfontosabbnak ítélt területen (Eskisehír) már egy korábbi nyári út során nászrepülő öreg parlagi sast is láttak, ami bíztató jele volt, a sas költésének a medencében. Itt 10 új revírt sikerült lokalizálni 6 fészekkel. A teljes medence felderítésére nem volt idő, így biztos, hogy fognak új párok előkerülni a nyári expedíció alkalmával. Bár a sasok tápláléklistájának meghatározása a júliusi túra dolga lesz, említésre méltó anatóliai ürge (Spermophylus xanthoprymnus) populációval rendelkezik a hely. Egyes kisebb mellékvölgyekben elképesztő sűrűségben láttuk őket, nem is csodálkoztunk, amikor itt 2 lakott sasfészek került elő egymástól alig 2 km-re.

Oldalvölgy, jelentős ürgepopulációval

Szűk oldalvölgy, nyári szállással és rengeteg ürgével

Anatóliai ürge

Anatóliai ürge (Spermophylus xanthoprymnus)

Emellett több felderítő jellegű utat tettünk a fiatal madarak “útmutatásai” alapján, így sikerült több olyan helyet is meglátogatni, ahol vonulási és telelési időszakban vannak jelen a fiatalok, de költésre valószínűleg alkalmatlan. Ez alól egy hely volt kivétel, ahol egy kis ebédidei pihenő alkalmával tökéletes költőhelyre bukkantunk és rövidesen láttunk is egy öreg parlagit.

Hazafelé menet észak felé átvágtunk a közép-anatóliai régió több hegyvonulatán és minden alkalmasnak tűnő medencében megálltunk egy rövid időre hátha sikerül még újabb helyeken is parlagi sast látni. Ez olyan jó taktikának bizonyult, hogy újabb 3 revírt írhattunk fel.

A régió (Eskisehír) jellemző parlagi sasos költőhelye

A régió tipikus parlagi sas költőhelye (Eskisehír)

A törökországi ragadozó lista végül 25 fajt számlált, ami elég impozáns figyelembe véve, hogy az expedíció csak a parlagi sasra irányult. Érdekes és valószínűleg fontos adatok között olyanokat említhetnék, mint egy öreg pusztai sas vagy revírvédelmet mutató feldegg-sólyom megfigyelése.

Pusztai sas

Adult pusztai sas

Bulgáriában Juhász Tibi jóvoltából újabb műfészkek kerültek a helyükre és több ígéretesnek tűnő sasrevírbe is kiültünk a bolgárokkal, de itt nem volt szerencsénk. (Ez egyébként azóta elmondható volt, hogy visszafele jövet átléptük a török-bolgár határt).

A csapatot Szitta Tamás (BNP), Béres István (ANP), Juhász Tibi (HNP) és jómagam alkottuk.

Ha minden jól megy, akkor júliusban egy újabb török expedícióról tudunk majd beszámolni.

Üdvözlettel,

Gábor

This entry was posted in Nincs kategorizálva. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

One Comment

  1. Posted %Y %B %e, %A at %H:%M by Koczka András | Permalink

    Gratulálok a munkátokhoz!

    [Reply]

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>