Fotó: Demeter Iván

Kovács András

blank line

Rajongásom a ragadozó madarakért 1985-ben kezdődött, amikor önkéntesként barátaimmal egy hétig figyeltünk és őriztünk egy kerecsensólyom párt a Bükkben.
Azóta időm jelentős részét Magyarországon és külföldön is ragadozó madarak megfigyelésével, monitorozásával és védelmével töltöttem, néha főállásban, gyakrabban önkéntesként.

2000-ben kezdtem el madarakat fotózni, de az igazi áttörés 2004-ben történt, amikor egy Canon digitális tükörreflexes gépvázra váltottam. Azóta is Canon felszerelést használok.

Nem vagyok profi fotós, ezért minden természetben, ragadozó fotózással töltött percért hálás vagyok, főképp a családomnak, akik elfogadtak olyannak, amilyen vagyok, még úgy is, hogy a szabadidőm egy részét egy másik világban töltöm a madarakkal.

Az elmúlt évtizedben a fő témám a parlagi sas lett a természetvédelemben, a kutatásban és a fotózásban is.

„A boldogság akkor az igazi, ha meg tudjuk osztani valakivel”. Ezen a honlapon keresztül szeretnénk másokkal is megosztani néhányat azok közül a kivételes pillanatok közül, amelyeknek szemtanúi voltunk, és amelyek oly sok energiát adnak nekünk a mindennapi élethez.

Gábort az egyetemi éveink alatt ismertem meg. Nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy sikerült egy ilyen tehetséges fotóssal és a ragadozó madarak kiváló ismerőjével barátságot kötnöm, és ezt a honlapot közösen létrehoznunk.

Élvezzék velünk együtt a ragdozómadarak világát!

Fotó: Patrick Kolar (USA)

Papp Gábor

blank line

Első madaras élményem egy egyetemi terepgyakorlaton ért, amikor volt szerencsém kölcsön távcsővel megcsodálni egy egerészölyvet. Abban a pillanatban eldőlt, hogy ez a madárcsoport az, ami a legjobban érdekel. Azóta is tanulmányozom őket a terepen és Magyarország egyik legjobb ragadozós helyén, a Zemplén-hegység területén végzek védelmi munkát.
A külföldön eltöltött jó pár évnek köszönhetően megvásárolhattam álmaim fotós felszerelését, amit azóta is használok.

Manapság szinte minden szabadidőmet ragadozók fotózásával töltöm itthon. A célom, hogy egy olyan képkollekciót hozzak létre barátommal Andrással együtt, ami olyan neves külföldi ragadozófotósok munkájával van egy szinten, mint Stige Frode Olsen, Daniele Occhiato, Dick Forsman.

Andrással hiszünk abban, hogy a fénykép ereje még ma is van olyan erős, hogy a nagyközönséget meg lehessen vele győzni a ragadozók létjogosultságáról és fontosságáról.

Ehhez a későbbiekben a nyomtatott könyv formátumot látjuk a legmegfelelőbbnek, de addig is e honlapon lesz látható a fotóink egy jó része. Ígérjük, hogy folyamatosan fogjuk bővíteni a galériát, ahogy idő és a fotózási lehetőségek engedik.

Kellemes képnézegetést!

A felszerelésem:

Canon 1DMK2N
Canon 500/4 L IS
Canon 1,4x ; 2x Extenders

blank line

Köszönetnyilvánítás

blank line
Köszönjük mindazoknak az önzetlen támogatását, akik nélkül a honlap és a honlapon szereplő képek nem készülhettek volna el!

Hálásak vagyunk szeretett családunknak folyamatos és önfeláldozó támogatásukért!

Külön köszönet jár Szabó Tamásnak, Mike McGrady-nek és Nick P Williams-nek a képek elkészítésében és a honlap létrehozásában nyújtott baráti segítségükért.

Néhány faj fényképezése esetében ragadozómadarakkal foglalkozó barátaink, kollégáink segítségét vettük igénybe, akik támogatását ezúton is nagyon köszönjük:
Bagyura János, Balázs István, Balázs Tibor, Bartha Attila, Bartha Csaba, Béres István, Borbáth Péter, Csonka Péter, Georgi Darchiasvili (GE), Demeter Iván, Domboróczki Gábor, Dudás Miklós, Farkas Szabolcs, Fatér Imre, Firmánszky Gábor, Fitala Csaba, Lexo Gavashelishvili (GE), David Horal (CZ), Horváth Márton, Zura Javakhishvili (GE), Kleszó András, Koczka András, Losonczi László, Majercsák Bertalan, Mihók József (SK), Papp Ferenc, Pongrácz Ádám, Seres Nándor, Serfőző József, Stoycho Stoychev (BG), Svetoslav Spasov (BG) www.natureimages.eu, Szegedi Zsolt, Szitta Tamás, Tihanyi Gábor, Tóth László, Urbán László, Waliczky Zoltán és a bristoli vándorsólyom megfigyelő team: Chris, Darren, John, Julian, Mike, Nick, Phil, Richie, Wayne (UK).

blank line

Ugrás az oldal elejére