Öreg parlagi sas - Adult Eastern Imperial Eagle

blank line

Ha minőségi felvételt akarunk készíteni, akkor a ragadozók nem jelentenek könnyű feladatot. Magyarországon egészen a közelmúltig a ragadozó madarakról készült képek esetében domináltak a „kék eges” vagy a fészkén ülő madarakat ábrázoló felvételek. Az elmúlt néhány évben ezek kiegészültek az etetőkön, vagy a speciális lesekből igen közelről és kiemelkedő minőségben készített fotókkal.

blank line

Amikor elhatároztuk, hogy készítünk egy elsősorban ragadozókat bemutató honlapot eldöntöttük, hogy eredeti, manipulálatlan környezetükben és természetes viselkedésük közben, minél érdekesebb szituációkban próbáljuk bemutatni őket.

Bár számos neves madár fotós kiváló képeit csodálhatjuk meg az interneten, reméljük, hogy tudunk a képeinkkel újat nyújtani a ragadozók iránt érdeklődő látogatóknak.

Mindketten sok éve veszünk részt ragadozómadár-védelmi tevékenységekben Magyarországon és külföldön egyaránt. A fotózásnál számunkra fontosabb szempont, hogy ne befolyásoljuk negatívan a ragadozó madarak territoriális viselkedését, költési sikerét. A képeken általában észrevehető, ha egy madarat zavar a fotós jelenléte. Az ilyen helyzeteket, ha csak fotózásról van szó, akkor kerüljük. Igazán „szép” képet csak természetesen viselkedő madárról lehet készíteni, mi erre törekszünk. A képeink többsége egy napra kihelyezett mobil lesből, vagy autóból készült, amihez elengedhetetlen annak az ismerete, hogy mikor, hol, milyen fajokat lehet a legnagyobb eséllyel zavarás nélkül fotózni.

Jelentős számú kép egyszerűen a véletlen találkozás eredménye, vagy természetvédelmi tevékenység, pl. gyűrűzés, fészekellenőrzés során készült. Nagyon ritkán fotózunk ragadozó madarakat fészek közelében. A néhány fészket, fiókát bemutató kép természetvédelmi projekt során készült, kiemelten oktatási és szemléletformáló céllal.

blank line

Ugrás az oldal elejére