Ibériai parlagi sasok

Az ibériai parlagi sas (Aquila adalberti) a parlagi sas (Aquila heliaca) legközelebbi rokona. Annyira, hogy a két fajt egészen az 1990-es évekig egy faj alfajaiként írták le. A mai besorolás szerint közös „szuperfajt” alkotnak.
Az ibériai parlagi sas talán még ma is a világ legritkább Aquila faja, költőállománya az Ibériai-félszigetre, túlnyomó részt Spanyolországra korlátozódik, néhány portugál költőpárral.
Állománya az elmúlt négy évtizedben több mint nyolcszorosára nőtt és 2011-ben elérte a 300 párat (38 pár 1974-ben, 317 pár 2011-ben), ami nagymértékben a nemzetközi szinten is kiemelkedő spanyol természetvédelmi és kutatási projekteknek köszönhető.

A spanyol túránk fénypontja számomra ez a faj volt, négy terepi nap alatt összesen ötször figyeltünk meg ibériai sasokat.

Az első, második naptári éves parlagi sast a kúpszerűen kiemelkedő dombra települt Alhambra (Castilla – La Mancha) falu határában találtuk, lassan vitorlázva pásztázta a területet.

Az első megfigyelt sas vadászterülete

Megpróbáltunk a közelébe kerülni, felhajtottunk a falu házaihoz, de addigra a madár elment. A magaslatról néztük a ragadozókat, amikor ismét feltűnt és gyakorlatilag odajött hozzánk, bekörözött a fejünk fölé.
Összeszerkesztettem a képét egy Magyarországon fotózott első tollruhás parlagi saséval.

Spanish and Eastern Imperial Eagles

Első tollruhás (2. naptári éves) spanyol parlagi sas - Első tollruhás parlagi sas

A különbség szembetűnő, a fiatal ibériai parlagi sas testtollai homogén vöröses színűek, míg a mi parlagi sasunknál világosbarna vagy homokszínűek, jellemző szárfoltozással a felső melltollakon és a testoldalak felső részén. Ez messziről észrevehető kontrasztot képez a has- és a fartájék, valamint a combok világos színével.

Az egyik territóriumban hosszabb ideig figyelhettünk egy öreg ibériai parlagi sas párt, amelyek egy extrém száraz, rövid füvű medence sziklakiugrásán párzottak és ücsörögtek alkonyatkor (betettem egy képet az Új képek galériába erről).

Láttunk egy öregtojó ibériai parlagi sast a Monfragüe Nemzeti Park Peña Falcón szírtjénél, ami talán a legismertebb kilátóhely a területen.

Egy valószínűleg szubadult madarat és egy másik területen egy 2. naptári éves madarat egy szintén fiatal immatur szirti sas társaságában figyeltünk meg.

Második naptári éves ibériai parlagi sas

Érdekes tapasztalat volt, a madarak intenzív mezőgazdasági terülten vadásztak.

Nagyon klassz volt ismét ibériai parlagi sasokat figyelni!

Üdv:  András

This entry was posted in Nincs kategorizálva. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>