Mérgezett másodéves parlagi sas sikeres szabadon engedése

Nem egészen két héttel ezelőtt a Bükki Nemzeti Park dél-bükki területén ismét előkerült egy mérgezett parlagi sas, ezúttal a gyors beavatkozás segített rajta. 2008-óta ez volt a negyedik megtalált parlagi sas a területen, sajnos az előző három esetben a territóriumot foglaló öreg sasok elpusztultak.
A mostani fiatal sasnak a hortobágyi Madárkórház és Madárpark http://www.madarpark.hu munkatársai nyújtottak szakszerű állatorvosi segítséget az elengedésig.

Tard község határában engedték szabadon április 22.-én, láthatóan jól repült, felkörözött és egy egerészölyv támadásait is jól viselte.

Kleszó Bandi a sassal.Kleszó András, a Bükki National Park Igazgatóság illetékes természetvédelmi őre a felgyógyult sassal.

A felgyógyult és elengedett sas.A következő vasárnap is megfigyelték, egészségesnek tűnt.

2004-ig gyakorlatilag nem volt adat mérgezett parlagi sasokról.
2005-től azonban ugrásszerűen megnőtt a megtalált mérgezett ragadozók száma, azóta csak parlagi sasból 45 egyed (!) került kézre mérgezetten Magyarországon. Nyilvánvalóan nem csak a sasok, hanem más tollas és szőrmés ragadozók ellen is irányul, de ezzel a mérgezés az áramütéssel együtt a legjelentősebb ember által előidézett mortalitási tényezővé vált.

További információ az MME honlapján:
http://www.mme.hu/termeszetvedelem/madarakesmergek.html

Reméljük, hogy a jövőre beinduló összehangolt cselekvési programmal sikerül a jövőben visszaszorítani a mérgezéseket!

Üdvözlettel,      András

This entry was posted in Nincs kategorizálva. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>