Törökország!

2007 őszén Grúzia felé autózva ÉNY Törökországban észrevettem egy öreg parlagi sast az autópályáról. Az út előtt kérésemre Can Bilgin elküldte nekem az archív törökországi parlagi sas megfigyeléseket és territóriumokat, de erről a helyről korábban nem volt adat.
Volt valamennyi időnk, hogy két csoportban körülnézzünk és három új parlagi sas párt találtunk kb. 40 és 60 km-re a már korábban ismert két territóriumtól.

2009 óta összesen hat expedíció indult a területre Horváth Marci (MME) vezetésével, együttműködésben a Doga Dernegi-vel, az RSPB-vel és a BSPB-vel. Összesen 19 új territóriumot sikerült találni és évente kétszer ellenőrizni foglaltság és költési siker szempontjából.

Június végén – július elején idén is részt tudtam venni az expedíción Marci, Demeter Iván és Juhász Tibi (HNP) társaságában.

Adult Long-legged Buzzard.

Nyár elején sokat esett az eső a területen, ezért a száraz gyepek is zöldelltek és virágzottak, sok énekes pedig még napközben is énekelt.

Összesen 20 parlagi sas territóriumot ellenőriztünk, új fészkeket találtunk és nagy szerencsével sikerült találnom egy teljesen új párt (a huszonegyediket) fészekkel és fiókákkal egy hegyvidéki fenyvesben 3km-ről kézi távcsővel!

Eagle nest found from 3 km!

Fantasztikus élmény volt, ahogyan az egész út igen élvezetes!

Üdv,   András

This entry was posted in Nincs kategorizálva. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>