„Sasszinkron 2011″

Magyarországon minden évben január közepén tartjuk a téli sas számlálást, a „Sasszinkront”.
Röviden „szinkronnak” nevezzük, mert az ország legtöbb területén egy időben, ugyanazon a napon, egységes módszerrel történik a megfigyelés, annak érdekében, hogy a telelő sasok számát országosan minél pontosabban becsülhessük.

A Hevesi Füves Puszták Tájvédelmi Körzet munkatársainak kiváló szervezésében a Hevesi-síkon idén január 15.-én  53 önkéntes vett részt a sas szinkronon, a kemény mag pedig az esti bulin.

Én egy északkeleti terület kb. 13 km-es szakaszát jártam be, mint az elmúlt években már többször. Összesen 8 sast láttam. Két pár öreg parlagi sast már fészek közelében, az egyik madár fészekanyagot tört egy nyárfáról. Volt még egy nagyon távoli 3. vagy 4. naptári éves parlagi sas és három rétisas. A kifejezetten meleg idő és a feljövő pocokpopuláció miatt viszonylag sok ragadozót láttam, pl. egy időben négy különböző gatyásölyvet, kis sólymot, egy pár kerecsent és volt olyan, hogy 25-30 hektáron egyszerre hat kékes rétihéja vadászott.

Láttam egy világos tollazatú fiatal egerészölyvet is. Ebben a régióban az ilyen tollazatú madár nem gyakori, országosan is szórványos vonuló lehet.

common_buzzard_img_0171_w500_new_kovacsa

A Hevesi-síkon összesen 29 rétisast és 28 parlagi sast figyeltünk meg (Tóth László, HFP TK).  Köszönet Tóth Lacinak (BNPI, HFP TK) az összesített adatokért.

Üdv: András

This entry was posted in Nincs kategorizálva. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>